Food habits of the Andean fox (Pseudalopex culpaeus) and notes on the moutain cat (Felis colocolo) and puma (Felis concolor) in the Río Abiseo National Park, Perú
Abstract
Cette etude presente des donnees sur le regime alimentaire du renard des Andes (Pseudalopex culpaeus), au Parc national du Rio Abiseo, au Perou. Dans 74 excrements analyses, ont ete trouvees 180 proies, principalement des rongeurs (48 %), des baies de Vaccinium (Ericacees, 29 %), des oiseaux (12 %), des grenouilles (6 %) et des insectes (5 %). La plupart des vertebres (80 %) pesaient moins de 55 g. Cette etude et d'autres portant sur le regime alimentaire du renard des Andes en Argentine, au Chili et au Perou, confirment son caractere opportuniste, pouvant passer de presqu'entierement carnivore a tres omnivore. Le renard des Andes differe des autres grands predateurs rencontres au Parc national du Rio Abiseo, par le choix de ses proies.
Integrity signals
Registry
Cites
Statistics
Claims the paper makes
Claims other papers make about this one
Each is checked against this paper’s own text: does it say what the citing paper says it does?
In southwestern Colombia and the Peruvian Andes, L. culpaeus seems to primarily consume small rodents and invertebrates, whereas P. concolor feeds on medium and large animals.
“In southwestern Colombia and the Peruvian Andes, L. culpaeus seems to primarily consume small rodents and invertebrates, whereas P. concolor feeds on medium and large animals (Romo 1995;Hernández-Guzmán et al. 2011).”
From The Andean fox Lycalopex culpaeus (Molina, 1782) in southwestern Colombia: diet and anatomical description (2026) · cites this paper as Romo 1995
Cited by
Sorted by citations
Rosero-Taramuel, J. L., Arboleda-Osorio, J. J., Guerrero-Diaz, A. F., Jimenez Anacona, F. D., Matabanchoy-C, K., Pisso-Florez, G. A., & Ramírez-Chaves, H. E. (2026) · Notas sobre Mamíferos Sudamericanos · doi:10.31687/saremnms26.1305
- Authors
- ROMO, M. C.
- Corresponding author
- ROMO, M.C.
- ORCID
- ROMO, M.C.
- Venue
- Mammalia
- Publisher
- Walter de Gruyter GmbH
- Published
- 1995
- Volume
- 59
- Issue
- 3
- ISSN
- 0025-1461 (ISSN-L)
- 1864-1547
- OpenAlex
- W2022705945
- Cited by
- 28
- References
- 0
- Citations by year
- 2026: 1 · 2025: 1 · 2024: 1 · 2022: 2 · 2021: 1 · 2020: 5 · 2019: 2 · 2017: 1 · 2016: 1 · 2014: 1 · 2013: 1
- FWCI
- 0.00
- Type
- journal article
- Language
- en
- Open access
- closed
- Locations
- Mammalia (publishedVersion)
- Topics
- Physical Sciences › Environmental Science › Ecology › Wildlife Ecology and Conservation
- Physical Sciences › Environmental Science › Ecology › Animal Ecology and Behavior Studies
- Social Sciences › Psychology › Social Psychology › Primate Behavior and Ecology
- Keywords
- Andean fox, PUMA, Puma concolor, diet, dietary habits, carnivore feeding ecology, Río Abiseo National Park
About these checks
Registry, retraction, Cites and statistics results are computed, not judged, with one exception: a printed reference that no index lists is read once by a model before it counts as a citation error. Claims are extracted by a model and kept only when their quote appears verbatim in the text; each cited source is then checked, with a model’s help, for whether it says what the claim relies on. Those verdicts can be wrong — read the claim’s quote and the cited source before relying on one.
Statistics and arithmetic are recomputed, not judged.
Confidence bands are shown only for fields calibrated on our annotated test set. None is calibrated yet, so no band is shown.
What counts as a claim ›How we measure confidence ›How we check this ›
Are you an author, or do you see a problem with this page? Request a review